Probiotyki dbają o mikroflorę naszych jelit oraz całego układu pokarmowego. Dodatkowo są często zalecane przez lekarzy przy terapii antybiotykowej, ponieważ wzmacniają naszą odpornośc na uboczne skutki zażywania antybiotykoterapii.
Jaką funkcję pełni mikroflora jelitowa?
Mikroflora jelitowa to bardzo ważna część układu pokarmowego, która chroni nas przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Są to pożyteczne kultury bakterii, które zwalczają czynniki szkodliwe i pozwalają nam cieszyć się dobrym zdrowiem jelit. Ma ona wpływ nie tylko na układ pokarmowy, ale również na odporność całego organizmu.
Probiotyki odpowiadają również za prawidłowe wchłanianie substancji odżywczych, które spożywamy razem z pokarmami. Musimy jednak pamiętać, że probiotyki są tylko suplementem i nie zastąpią nam stosowania zbilansowanej diety bogatej w składniki odżywcze oraz witaminy. Nie wolno również przekraczać dawkowania zalecanego przez producenta danego suplementu.
Przy doborze odpowiedniego probiotyku warto zwrócić uwagę na szczepy bakterii, które zostały wykorzystane do produkcji. Nie każdy szczep będzie dobry dla naszego organizmu, dlatego warto zrobić sobie tygodniowy okres testowy i zobaczyć jak nasz organizm reaguje na nowy produkt probiotyczny.
Jak stosować probiotyki aby były skuteczne?
Jak większość suplementów czy farmaceutyków, tak samo i probiotyki należy suplementować w trakcie lub po zakończonym posiłku. Ogranicza to wystąpienie niepożądanych reakcji ze strony naszych jelit oraz pomaga szybciej uwolnić się do krwiobiegu substancjom czynnym preparatu.
Musimy pamiętać, że nie najlepiej ze świeżo przyjętymi probiotykami korelują takie płyny jak gorąca kawa lub herbata oraz napoje gazowane. Ma to duży związek z kwasami, które występują w tego rodzaju napojach.
Ważnym elementem suplementacji jest odpowiednie łączenie przyjmowanych w ciągu dnia preparatów. Aby wszystko dobrze się wchłaniało i przyswajało powinniśmy zachować co najmniej godzinne odstępy pomiędzy poszczególnymi preparatami. Przy probiotykach powinniśmy szczególnie uważać, ponieważ wiele substancji pobocznych powoduje, że probiotyki się nie wchłaniają.
Częstym dodatkiem do różnych probiotyków są prebiotyki, które przyspieszają transport dostarczonych szczepów bakterii do jelit. Najważniejsze aby probiotyki przyjmować z odpowiednia regularnością i nie zapominać o kolejnej dawce.
Właściwości probiotyków – jak działają na nasz organizm?
Probiotyki pełnią funkcje ochronną dla naszego wewnętrznego systemu odporności, nad którym cały czas powinniśmy pracować. Zdrowe jelita to również zdrowy organizm, odporny na infekcje i stany zapalne.
Preparaty z dodatkiem szczepów bakterii probiotycznych pełnią również funkcję kojącą i łagodząca przy różnego rodzaju dolegliwościach układu pokarmowego. Jedna z takich dolegliwości, przy których zaleca się stosowanie probiotyków jest zespół jelita wrażliwego. Probiotyki łagodzą również podrażnienia jelit, których głównym czynnikiem powstania była antybiotykoterapia. Niektóre antybiotyki mają bardzo silne działanie, które podrażnia mikroflorę jelitową i sprawia dyskomfort lub powoduje bóle i zapalenia.
Probiotyki regulują pracę naszego układu immunologicznego, który odpowiada za odporność organizmu oraz walkę z infekcjami. Mają również swój udział w poprawie wydolności oraz codziennego funkcjonowania organizmu. Zmniejszają też podatność na alergie i uczulenia sezonowe.
Probiotyki zaleca się zabierać ze sobą na wyjazdy zagraniczne. zmiany klimatu oraz temperatury przyczyniają się do problemów układu pokarmowego, a suplementowanie probiotyków może skutecznie zapobiec niespodziewanym komplikacjom podczas wakacyjnego lub służbowego wyjazdu.
Występowanie probiotyków w naturalnych źródłach
Probiotyki nie są jedynie farmaceutykami w formie kropel czy kapsułek do połykania. Możemy spożywać je w naturalnej formie wraz z pokarmami takimi jak kefiry czy jogurty z odpowiednimi szczepami bakterii. probiotyki znajdziemy również w maślance oraz wszelkiego rodzaju przetworach mlecznych, które podlegają procesowi fermentacji. Występują również w różnego rodzaju kiszonkach.