Dieta redukcyjna – jak sprawić by była przyjemna?

Napisane przez Jakub Żuk

26 czerwca 2021

PODOBA CI SIĘ? UDOSTĘPNIJ ZNAJOMYM!

Wiele osób na samą myśl o diecie odchudzającej czuje się źle, ponieważ sądzą, że czeka ich monotonia smaku i produktów. Coraz częściej zmienia się jednak to przeświadczenie, ponieważ w sklepach możemy znaleźć coraz więcej atrakcyjnych produktów, a w Internecie mnóstwo smacznych przepisów. Na rynek weszło też wiele firm oferujących catering dietetyczny, dzięki czemu nie musimy już sami przyrządzać posiłków każdego dnia. 

 

Warto poczekać na skutki diety

 

Najważniejsze w diecie jest to, aby jej efekty były trwałe i widoczne. Jeżeli dieta nie przynosi efektów ciężko nam ją utrzymać, ponieważ spada motywacja. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ efekty, które nadchodzą wolniej są bardziej trwałe. Aby utrzymać dobry nastrój i formę psychiczna potrzebujemy przyjęcia odpowiedniej ilości kalorii. Musimy dopasować deficyt do naszego zapotrzebowania oraz wprowadzić dodatkową aktywność fizyczną, która pozwoli nam cieszyć się dobrą formą nie tylko ciała, ale również ducha. 

 

Bardzo ważne jest aby nasza dieta była zdrowa i bogata w witaminy i składniki odżywcze, ponieważ przy deficycie kalorycznym potrzebujemy wielu mikroskładników aby prawidłowo funkcjonował nasz organizm oraz układ hormonalny. Musimy pamiętać, że zbyt wysoki deficyt kaloryczny może nam przeszkodzić w diecie, ponieważ powoduje napady głodu, które skutkują podjadaniem. Odpowiednio dobrana dieta pozwala również zachować odpowiednią wrażliwość insulinową.

 

Białko skutecznie nasyca

 

Bardzo istotnym elementem jest odpowiednia ilość białka w diecie. Zapewnia ono materiał budulcowy dla naszej masy mięśniowej, dodatkowo nasyca i sprawia, że szybciej najadamy się posiłkiem mimo, że jest mniejszy objętościowo. Białko pozwala zachować masę mięśniową na odpowiednim poziomie, dzięki czemu będziemy spalać efektywniej energię oraz tkankę tłuszczową. 

 

Bardzo ważnym elementem diety, ale niestety przez wielu demonizowanym jest tłuszcz, który sprawia, że jedzenie jest smaczne i syte. Tłuszcz nie powoduje tycia, jeżeli spożywamy odpowiednie jego ilości. Spożywanie tłuszczu spowoduje, że dłużej będziemy czuli się najedzeni i nie będziemy mieli chęci na podjadanie. Jest mnóstwo źródeł zdrowych kwasów tłuszczowych, takich jak oliwa z oliwek, awokado czy orzechy i nasiona. 

 

Nie unikajmy węglowodanów

 

Kolejnym ważnym aspektem diety jest podaż węglowodanów. Nie powinniśmy przekraczać pewnych ilości węglowodanów, które spożywamy, również ich jakość ma ogromne znaczenie. Dużo lepsze będą dla nas pełnowartościowe węglowodany, pieczywo i makarony pełnoziarniste oraz warzywa. Unikajmy przetworzonych i dodatkowo dosładzanych artykułów spożywczych. 

 

Warto zadbać również o to, aby nasza dieta miała odpowiednie proporcje. Nie możemy przez cały czas jeść jałowo, ponieważ prędzej czy później taka dieta nam się znudzi i wrócimy do dużych ilości jedzenia, które smakuje nam bardziej, ale ma więcej kalorii. W tej sytuacji narażamy się na murowany efekt jojo. 

 

Swoja dietę należy kreować stopniowo, a nawyki żywieniowe zmieniać metodą małych kroków. Daje to lepsze i trwalsze rezultaty, dodatkowo trwale przyzwyczajamy się do nowych nawyków i nowa dieta staje się naszym stylem życia, przez co żyjemy zdrowiej i lepiej jakościowo. 

Autorka artykułu: https://www.facebook.com/kasia.stefanska.56

Zobacz inne nasze artykuły…

BLOG KIERUNEKTRENER.PL - branża fitness, newsy, szkolenia, wydarzenia, technologie, wywiady